Sony gebruikt twee verschillende ventilatoren voor PS5

Heb je een PS5 in huis? Dan ben je een van de gelukkigen. Hoewel dat geluk misschien wat onderdrukt werd door een iets luider (dan verwachtte) console. Heeft je vaste gamebuddy een iets stillere PS5? Het is geen toeval: Sony maakt gebruik van minstens twee verschillende fans in de PS5.

De ene fan is duidelijk iets ‘compacter’ en heeft meer ventilatorbladen. De stillere fan heeft ventilatorbladen die niet aansluiten op de kern. Het akoestisch verschil volgens het Franse medium ‘Les Numériques‘ is 5 decibel.

Uit de tests en demontage van PS5’s van hun redactieleden blijkt dat twee van de vijf consoles de stillere fan heeft. De drie andere hebben de iets luidere fan. Nog opvallender: de fan die in de officiële teardown video van PS5 getoond wordt, is een andere dan die bij de Franse consoles.

Dat Sony andere ventilatoren gebruikt, is niet tegen de regels. De fabrikant mag andere onderdelen gebruiken, zolang het onderdeel naar behoren functioneert en zijn taak vervult. In dit geval is dat ‘het koelen van de console’ wat uiteraard kan met elke soort ventilator. Daarnaast heeft de consolebouwer nooit een statement gedaan over ‘hoe stil de console is’ waardoor je hen niet in gebreke gesteld kan stellen voor wat extra decibels.

Het goede nieuws: wie enorm gefrustreerd is door de luidere ventilator, kan deze zelf vervangen met een nieuwe zonder de garantiestickers te breken. Het enige wat je nodig hebt is een Torx T8 schroevendraaier en een nieuwe fan. Wanneer je de plastieken zijkant verwijdert, heb je onmiddellijk toegang tot de ventilator.

Nu laten we eerlijk zijn: zelfs de luiste ventilator van de PS5 doet het nog een pak stiller dan die van de PS4 en PS4 Pro’s. Ons ga je niet horen klagen, maar het is waar: muisstil kan je de PS5 niet noemen bij het spelen van een ‘echte PS5-titel’.

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...