
Met Big Brain Academy: Knappe Koppen haalt Nintendo een sterke klepper uit het tijdperk van de Nintendo Wii en DS vanonder het stof. Echt knap, want na WarioWare hiermee profileert de Nintendo Switch zich nog meer als dé feestmaker voor als vrienden komen. Big Brain Academy: Brain vs. Brain vraagt alleszins heel wat denkwerk en precisie!
Laten we beginnen bij wat geschiedenis in een notendop. Brain-games waren enorm populair een kleine tien jaar geleden. Die nostalgische vibes waarbij dokter Kawashima je een update geeft van je vooruitgang, daar probeert Nintendo nu naar terug te grijpen. Dat lukt ze enigszins wel, alleen is het zonder de geruststellende dokter. Is dat een groot gemis? Niet echt, want de minigames zijn opnieuw echte breinbrekers die je grijze massa aan het werk zetten.

De minigames splitsen zich op in vijf categorieën. Je hebt identificeren, onthouden, analyseren, berekenen en visualiseren. Elk van deze heeft vier minigames waarmee je zowel je hersenen alsook je reactievermogen tot het uiterste drijft. Tot het uiterste mag je trouwens heel letterlijk nemen: de hoogste klasse (super elite) halen doe je niet met je vingers in de neus.
Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, want Big Brain Academy: Brain vs. Brain ziet er heel kindvriendelijk uit. Toch laat het zowel jong als oud zwoegen en zweten op enkele simpele opdrachten. Als we jou zeggen dat je simpelweg blokjes moet tellen en het juiste aantal moet ingeven, dan lijkt de moeilijkheidsgraad ver zoek. Voeg er een driedimensionaal aspect aan toe waarbij je niet alle blokken kunt zien en je zit al met een stevige breinbreker. Veel van de minigames zijn trouwens niet al te ver gezocht: sommige herken je uit een IQ-test. Het mooie aan Big Brain Academy is dat je start op een lage moeilijkheidsgraad. Naarmate je juiste antwoorden geeft, schaalt het spel zelf op. Uitdaging verzekerd dus.
Waar deze breintrainer goed in slaagt, is het verslavende aspect om je eigen score te blijven verbeteren. Je wil absoluut die hoogste klasse halen en jezelf trainen. Wel moeten we ook eerlijk bekennen dat we dit geen spel is dat je urenlang aan een stuk speelt. Big Brain Academy speel je eerder een paar tientallen minuutjes per dag. Met de twintig minigames heb je ook niet echt meer om handen en kan de verveling snel toeslaan.

Een partygame, dat is hetgeen wat Big Brain Academy: Brain vs. Brain voornamelijk is. Spelen tegen je vrienden is dan ook een pak leuker. Je voelt de drijfveer om elkaar af te troeven in deze minispelletjes. Zoals ook bij de solomodus, kan je deze game wel even opzetten, maar het is geen zoethouder voor de hele avond.
De besturing is waar het geheel wat in de mist gaat. Alle minigames kan je zowel met het touchscreen als een fysieke controller spelen. Die eerste optie is de meest gewenste en zorgt voor het minste euvels. Wanneer je solo speelt, zal je dus maar al te graag via het aanrakingsscherm spelen. Ben je met meerdere spelers? Dan ben je aangewezen op de fysieke besturing. Die slaat de bal mis omdat sommige minigames gewoon te omslachtig zijn om te besturen. Het resultaat? Soms is het te traag en verlies je te veel tijd of druk je de foute knoppen in omdat je snelheid probeert te maken. Een beetje jammer, maar als je met vrienden samen speelt zorgt het ook voor lachwekkende momenten.
- 0 Reacties
- Review
- januari 18, 2022
- Conclusie73Total Score
BigBrain Academy: Brain vs. Brain brengt weekt nostalgische gevoelens los uit de tijd dat we de ene breintrainer na de andere voorgeschoteld kregen. Nintendo slaagt in de opzet om je hersenen aan het werk te zetten, maar slaat de bal wat mis als het op de besturing aankomt wanneer je het effectief als partygame wil gebruiken. Hoe dan ook blijft het een vermakelijke game die voor plezier zorgt.