Een nostalgische trip met Pokémon Shining Pearl en Brilliant Diamond

Herinner je nog het klassieke Pokémon-tijdperk op de Gameboy? Ja, die goede vibe weet Nintendo opnieuw neer te zetten met een remake van Pokémon Shining Pearl en Brilliant Diamond. Klopt, het zijn geen originele Gameboy-games. Deze werden oorspronkelijk uitgebracht voor de Nintendo DS, maar de originele formule blijft vrijwel onaangeroerd.

Het mooie aan deze remake is dat Nintendo heel trouw is gebleven aan de originele games. Om te starten begin je al met een vrij klassiek verhaal: Gotta catch ‘em all! Net zoals Mario die zijn prinses uit het kasteel moet redden, blijft deze formule ongewijzigd. Je gaat opnieuw op pad om een horde aan Pokémon te trotseren en je toe te eigenen. Deze keer niet als Ash, wel als je geheel eigen personage.

Mooi om te zien is hoe de klassieke technische onderlaag nog steeds aanwezig is. Hoe simplistisch het is, je verplaatst je nog steeds door verschillende hubs die aangekleed zijn met lang gras of andere plekjes waar Pokémon zich schuil houden. De oeroude wetten zijn dus nog steeds van kracht: loop je in een open vlakte, dan zal je geen Pokémon tegen het lijf lopen. Ga je door het gras, dan is de kans op een gevecht groot. Desondanks is de 3D-uitwerking niet zo pixelachtig als vroeger. De fauna en flora zijn keurig vormgegeven in 3D. Meest ‘storende’ kan je misschien wel het verplaatsingsmechanisme vinden. Je beweegt nog steeds in rechte lijnen. Langs de andere kant is dat net hetgeen wat dit mechanisme nodig heeft.

Pokémon Shining Pearl Start

Algemeen heeft de visuele stijl veel weg van chibi (ook wel bekend als manga). De personages zijn kort en cartoony, maar dat past volledig in de stijl van deze game. Deze komen het meest tot hun recht tijdens de verschillende scènes van het verhaal. Verder is de wereld keurig uitgewerkt in 3D en voelt het aan als een heel kleurrijke en aangename game. Tijdens duels schakel je over naar een iets gedetailleerdere weergave van de personages. Het heeft veel weg van de uitwerking in Sword en Shield. Soms ogen de Pokémons wat vreemd en moet je wat wennen aan de stijl, maar over het algemeen is het wel oké.

Er zijn nog een aantal welgekomen aanpassingen op vlak van gameplay. Zo is green EXP Share-systeem waarbij alle Pokémon die je op zak hebt, ervaring mee opdoen. Hierdoor voelt het verhogen van een niveau van je Pokémon minder aan als een eindeloze klus. Ook Pokémon boxen zijn eender waar toegankelijk waardoor je de trip naar een Pokémon Center kan uitsparen. Tot slot kan je ook kiezen welke Pokémon je volgt, wat dan weer een band creëert tussen jou en je kleine vechtersbaas.

Fight Pokémon Brilliant Diamond

De remakes genieten van wat extra content. Zo zijn er verschillende queesten toegevoegd tussen de gymgevechten door. Hierdoor wordt het avontuur wat aangelengd en krijg je wat meer ademruimte tussen de ‘standaardmissies’ door. Hierdoor loop je niet als een gek van gym naar gym, maar heb je toch wat meer tussendoortjes en avontuur tijdens je speelsessie.

Over het algemeen is Pokémon Shining Pearl of Brilliant Diamond niet echt schokkend moeilijk. Toch zit er wat venijn in de staart. Wanneer je de Elite Four en de Pokémonkampioen bereikt, sta je voor een zware klus. Dit vijfdelige gevecht is een stevige klepper en schudt je wel wakker. Je bent dus best goed voorbereid voor je gaat knokken met deze vijf. Ons advies: toch ervoor zorgen dat de Pokémon in je rugzak op een meer dan degelijk niveau zijn.

Review
 • Conclusie
  78Total Score

  Pokémon Shining Pearl en Brilliant Diamond zijn vooral een nostalgische trip naar je kindertijd in de jaren '90. De klassieke speelstijl is nog steeds aanwezig. Alles werd wel keurig opgepoetst waardoor het wel aanvoelt als een hedendaagse game met veel kleur en avontuur. Soms overheerst het gevoel van eentonigheid wel, maar gelukkig betert dat in de tweede helft van de game.

  • Verhaal
   70
  • Gameplay
   75
  • Technische kwaliteit
   80
  • Grafisch
   80
Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...