EPOS H3 Hybrid is een degelijke en veelzijdige koptelefoon

Zin om een nieuwe gamingheadset aan te schaffen? Dan is EPOS mogelijks een van de merken die je overweegt. De fabrikant zette al een sterke prestatie neer met de H3PRO Hybrid. Maar hoe brengt het afgeslankte broertje, de H3 Hybrid het er vanaf? Het lijkt ons een perfect fit voor een pc-gamers. 

EPOS geniet ondertussen van alle vrijheid door zijn split van Sennheiser. Hierdoor maakt het nu headsets met een unieke twist om zich zo meer te profileren bij zijn doelpubliek: gamers in de ruime zin. Zowel professionele gamers als de cross-platform gamers die tussendoor graag op hun smartphone tokkelen.

Oerdegelijke oorkussens

Van vormgeving leunt de EPOS H3 Hybrid enorm sterk aan bij de originele H3. Je krijgt opnieuw een klassieke headphone jack (3.5 mm). Niet onbelangrijk aangezien je deze aansluiting gebruikt voor je console(s). Daarnaast is er een USB-C aansluiting die je kan gebruiken voor pc-gaming en om de headset op te laden. Van materialen bestaat de koptelefoon vooral uit plastiek met daarin een stalen hoofdband die het geheel vrij stevig maakt. 

De oorkussens zijn gemaakt van een memoryfoam die bedekt is met kunstleer. Ze verluchten goed en zorgen niet voor een zweterig gevoel. Ook voor lange game sessies heb je niet het gevoel dat de oorkussens of de hoofdpand oncomfortabel worden, wat zeker een groot pluspunt is als we het vergelijken met bijvoorbeeld de Logitech G432. Daarnaast sluit alles nauw aan waardoor je het gevoel van passieve noise cancelling krijgt. Wat wel wel terecht moeten opmerken is dat dit ietwat kan verschillen van persoon tot persoon. Heb je iets grotere oren, dan kan het net iets te strak aanvoelen allemaal. Ook zal je minder het effect van de passieve noise cancelling ervaren.

EPOS H3 Hybrid koptelefoon PS5

Gebruik en functies

Het gebruik van de koptelefoon is vrij eenduidig. Je plugt het in de audiojack of USB-C poort en je kan onmiddellijk genieten van de ervaring. Via Bluetooth kan je de headset ook koppelen, daarvoor druk je een aantal seconden op de Bluetoothknop. Leuk om weten: als je gebruik maakt van de bedrade USB-C aansluiting via pc, dan kan je verschillende EQ modi gebruiken of genieten een virtuele 7.1 surround. Voor dat laatste heb je de EPOS Gaming Suite applicatie nodig. 

Hier komt dan ook – volgens ons – het grootste pijnpunt boven van de H3 Hybrid. Als je alle functies van deze fijne koptelefoon volledig wil benutten, dan ben je aangewezen op gamen op een pc. We vinden dat wel wat jammer, gezien het toch wel geprofileerd wordt als een hebbeding voor echte gamers, maar je als consolegamer niet echt alles kan benutten. Wie af en toe via macOS games speelt, is er ook aan voor de moeite. De EPOS Gaming Suite is momenteel niet ondersteund voor macOS. Geen pc in huis? Dan kan je ook niet de nieuwste firmware updates downloaden voor de koptelefoon. De app zelf is vrij basic en kan soms de headset niet herkennen, dus EPOS moet daar echt wel een tandje bijsteken en aan werken.

Muziek de hele dag door

Van batterijduur zit je met de H3 Hybrid wel goed. Volledig opgeladen zegt EPOS dat het 41 uur luisterplezier geeft via Bluetooth. Wij hebben er makkelijk de 40 uur mee gehaald, wat toch een knappe prestatie is. Wel vreemd is dat de batterijduur via de 3.5 mm audiojack beduidend lager is, eigenlijk nagenoeg gehalveerd. Twee dagen muziek luisteren tijdens het werk met de koptelefoon is zo op het randje van haalbaar (ongeveer 10 uur per dag). Het is ook vreemd dat de koptelefoon dan gebruik maakt van de batterij, wetende dat er geen actieve noise cancelling is. Hier moet EPOS voorrang geven aan de WH-1000XM-lijn van Sony die dit wel kan (maar ook een flinke duit meer kost).

EPOS H3 Hybrid gamingheadset

Een tikkeltje meer bas gevraagd

De geluidsprestaties van de H3 Hybrid zijn vrij goed, hoewel we soms wat bass misten voor bepaalde acties in games. We hebben de heaset uitgetest met een aantal actiegames als Uncharted: Legacy of Thieves Collection en The Last of Us Part II en daarbij merkten we dat soms een tekort aan bass de ervaring wat minder memorabel maakten. Algemeen is de gemiddelde prestatie van de headset wel meer dan voldoende, ook gezien de prijsklasse waarin deze zich bevindt. Op vlak van muziek ga je zeker niet klagen over de H3 Hybrid. Muziekgeluid is heel zuiver, maar ook daar heb je soms het idee dat lage tonen wat beperkt worden. 

Op de H3 Hybrid zitten twee microfoons, eentje dat je kan uitpluggen en een interne microfoon. Die laatste schiet in actie wanneer de microfoonarm uitgetrokken is. Opnames en conversaties via de verwijderbare microfoon zijn heel duidelijk en goed verstaanbaar. Het is net niet voldoende om als studiokwaliteit af te schrijven, maar meer dan degelijk voor je dagelijkse online speelsessies of calls voor je (school)werk. De interne microfoon is … Een interne microfoon. Je krijgt exact wat je kan verwachten: niet al te best klinkende opnames waarbij je wat weggemoffeld klinkt. Desondanks is het wel meer dan voldoende als je vlug even iets wil zeggen zonder de aanwezigheid van de microfoonarm.

Met of zonder draad

H3 Hybrid speelt net als de Pro-versie in op een specifieke nood: connectie met meerdere toestellen op hetzelfde moment. Lekker handig om vlug even een telefoongesprekje te antwoorden terwijl je aan het gamen bent of om te genieten van een streepje muziek tijdens het gamen. Het is een fijn hebbeding, maar in realiteit merken we dat er soms wel eens problemen opduiken. Zo waren we een aantal keer aan het luisteren naar muziek op onze computer en kregen we op hetzelfde moment een telefoontje binnen (die met Bluetooth verbonden was). We doen de microfoon naar beneden, accepteren de inkomende oproep … En dan begonnen we te sukkelen want wij kregen de beller niet te horen en moesten dan vlug omschakelen naar de microfoon van de gsm. Op papier lijkt het idee dus zeker aantrekkelijk, in de praktijk is het sterk afhankelijk van de toestellen waarmee je verbonden bent.

Review
  • Conclusie
    76Total Score

    Algemeen kunnen we stellen dat de EPOS H3 Hybrid een oerdegelijke koptelefoon is. Je krijgt een aantrekkelijk pakket van goede audiokwaliteit en een stevige batterij. Toch zijn er een paar euvels die EPOS nog moet verhelpen. Ondersteuning voor macOS van EPOS Gaming Suite lijkt ons een weggevertje, samen met het toevoegen van wat betere basscapaciteiten voor de koptelefoon. We willen de minpunten niet groter maken dan ze zijn. Op zoek naar een koptelefoon voor je PlayStation 5 of Xbox Series X/S? Dan heb je zeker een goede kanshebber aan de EPOS H3 Hybrid. Ook het veelzijdige karakter maakt deze headset makkelijk inzetbaar voor verschillende doeleinden binnen je dagdagelijkse leven.

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...