Moss en Moss: Book II zijn ijzersterke games voor PS VR2

Herinner je nog de release van Moss? Het origineel verscheen voor de eerste PlayStation VR in 2018. Het kleine muisje van ontwikkelaar Polyarc veroverde al snel de harten van heel wat gamers en ook van onszelf. Vorig jaar werd het avontuur van Quill verder gezet en noemden we het een spetterende afsluiter van de vorige VR-generatie. De game kaapte ook nog eens de prijs weg als beste VR-game van 2022. Beide avonturen zijn grondig opgepoetst voor de release van PlayStation VR2 en eerlijk is eerlijk: het zijn pareltjes die je moet hebben voor je nieuwe VR-headset.

Muizenjacht

Als vanouds ga je aan de slag met de kleine muis Quill. Als ‘The Reader’ begeleid je het schattige knaagdier door de sprookjeswereld Moss. Nu, die sprookjesachtige wereld verkeerd natuurlijk in gevaar, anders zou het verhaal snel uitverteld zijn. De Arcane, machine-achtige beesten, zijn uit op Glass. Het goedje stelt de eigenaar in staat om iedereen te onderdrukken. Aan Quill en jou om hier een stokje voor te steken.

Het succes van Moss ligt hem in de unieke besturing. Je stuurt zelf de schattige muis aan en zorgt dat deze zich een weg mept door de wereld. Zelf aanschouw je alles vanuit een vast standpunt, wat ideaal is voor zij die nog geen stevige VR-benen hebben. Van misselijkheid of een zwaar hoofd heb je hier niet snel last dankzij deze uitwerking.

Moss PS VR2

Naast het besturen van onze witte rakker, manipuleer je ook elementen uit de omgeving. Voorheen was dat enkel met één aanrakingspunt, daarvoor had je de DualShock 4. In deze opgepoetste versies kan je gretig gebruik maken van de Sense controllers. Dit vertaalt zich in twee bollen (je twee handen). Heel handig en welkom, een leuke extra is dat ook de haptische feedback en adaptieve triggers van de controllers voor een extra gelaagdheid zorgen die we niet kennen van de originele games. Je voelt meer de spanning en weerstand bij het verplaatsen van zware elementen bijvoorbeeld.

Puzzelaar, en garde!

Veel in de wereld van Moss vraagt om een set pientere hersenen als je vooruitgang wil boeken. In beide games moet je diverse zaken verleggen om Quill door de wereld te begeleiden. Om sommige oplossingen te vinden, moet je ook wat prutsen aan de wereld. Zo kan het breken van een stalactiet een doorgang creëren. Ook het verslaan van de eindbazen vraagt samenwerking tussen jou en je pluizige vriend.

Nu het stopt niet alleen bij het oplossen van puzzels en raadsels. Met de kleine Quill moet je ook machinale wezens neersabelen. Op zich zit het wel allemaal goed in elkaar, soms is het misschien een beetje ‘het zoveelste’ gevecht. De uitdaging is soms wel wat zoek, maar hé, dat vergeven we met plezier als we kijken naar het totaalpakket én de schattigheid waarmee de kleine muis zwaardvecht.

Moss: Book II review

PS VR2 zorgt voor wow-momentjes

Eerder stelden we al dat de controllers voor een extra gelaagdheid zorgen in de game. Maar daar stopt het niet. Ook de headset zelf draagt bij tot het brengen van een overtuigend verhaal. De betere schermen van de VR-bril én de verbeterde grafische elementen in de game, zorgen voor een prachtig schouwspel. De diorama’s komen nog meer tot leven. Daarboven op zijn kleinigheden zoals de haptische feedback in de headset ook hoogvliegers in deze ervaring. En dat mag je letterlijk nemen. Wanneer een vogel over je hoofd zoeft, vibreert de PS VR2. Klinkt ‘eenvoudig’ en ‘normaal’, maar het is simpelweg een wauw-momentje wanneer je volledig in de game gezogen zit.

Nog iets kleins wat een extra laagje toevoegt: de eye-tracking van PS VR2. Dankzij dit knap staaltje technologie krijgt je connectie met Quill een extra boost. De kleine muis zoekt oogcontact en weet duidelijk waar je naar kijkt. Ook bij visuele hints merk je dat Quill opmerkt dat je de aanwijzing gezien hebt.

Review
  • Conclusie
    80Total Score

    Moss en Moss: Book II zijn échte pareltjes om VR mee te ontdekken. De opknapbeurt voor PlayStation VR2 brengt beide games in de beste staat dat ze al ooit waren. De kleine extraatjes zoals de haptische feedback en de vibratie van de headset zin leuke toevoegingen die de ervaring completer maken. Het jammere aan het geheel is dat het geen gratis updates zijn. Had je de games al voor de originele VR? Dan moet je in de buidel tasten. Een beetje spijtig want heel eerlijk: deze games een tweede keer aankopen is misschien niet echt de moeite. Het gaat immers nog steeds om hetzelfde verhaal, maar dan met een dosis extra's. Is dit de eerste keer dat je aan de slag gaat met de avonturen van Quill? Dan is er geen twijfel mogelijk en is dit simpelweg eentje die je in jouw collectie moet hebben.

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...