PS VR2 is een knap staaltje technologie

“Wajoo! Zo gek!”, het is maar één van de memorabele quotes wanneer we voor het eerst met de PlayStation VR2 aan de slag gaan. De nieuwe VR-headset van Sony verschijnt op 22 februari, weliswaar nog beperkt want je kan het hebbeding alleen via PlayStation rechtstreeks kopen. Zit je bij de gelukkigen die als eerste aan de slag gaat? Slaap maar op beide oren dan. De PS VR2 is echt een gigantische stap voorwaarts in vergelijking met zijn voorganger én een oerdegelijk aanbod binnen de huidige VR-markt.

Ontwerp en gebruiksgemak

De grootste en misschien wel belangrijkste verandering van PlayStation VR2 is het ontwerp. Op het eerste zicht lijkt hij erg op zijn oudere broertje. Je hebt opnieuw de schuifbare visser, de hoofdband die je kan aanpassen naargelang de grootte van je hoofd. Het werkt allemaal netjes zoals we gewoon zijn, dus waarom zou je een goed ontwerp wijzigen? De hoofdband en visor zitten erg comfortabel waardoor je makkelijk langere speelsessies uitzit, tenzij je motion sickness je parten speelt.

De ‘kleine grote toevoegingen’ zitten iets meer in de details. Zo is er nu een draaiwiel waarmee je de afstand tussen de lenzen kan bepalen. Ideaal om zo het perfecte zicht te krijgen. Daarnaast is er ook een knop waarmee je een doorkijkmodus activeert. Zo hoef je niet langer de headset af te doen als je vlug eens een bericht wilt sturen met je gsm of het broodnodige water nodig hebt na een hels VR-avontuur.

De belangrijkste aanpassing in het ontwerp zit hem in de aansluiting. De eerste PlayStation VR kwam met de nodige instructies, kabels gelabeld met cijfers en een aparte unit waarin je de kabels moest steken. Elke leek moest eerst even kijken vooraleer hij het ding kon opzetten. En had je al een 4K-televisie met HDR? Dan kon je fluiten naar die kwaliteit als je de unit aangesloten liet staan. Bij PS VR2 is het plug-and-play. Een simpele USB-C kabel plug je in de PS5 en you’re good to go.

Technische trukendoos

Dat PlayStation VR2 een sterk staaltje technologie is, daar bestaat geen twijfel over. Alleen al op papier is de VR-headset ijzersterk. De visor is uitgerust met een OLED-paneel dat beelden in 4K én HDR toont. In realiteit vertaalt zich dit naar 2000 x 2040 pixels per oog. Leuk om te weten: de lenzen kunnen 120 frames per seconde aan, wat een voordeel is tegenover gelijk geprijsde VR-headsets zoals de HP Reverb G2.

Wie de eerste PS VR gebruikte, zal onmiddellijk het verschil merken. De kleuren van PS VR2 zijn een een pak intenser en zwart is écht zwart. En gelukkig heeft Sony de rubber van de visor ook verbeterd waardoor je minder gestoord wordt door omgevingslicht en je dus écht in de duisternis kan zitten. Je ziet ook iets meer dan bij de originele PS VR. Zo heb je nu een kijkhoek van 110 graden en geloof ons, die tien graden extra zijn een (virtuele) wereld van verschil.

PlayStation VR2

Nog een sterkte van PS VR2 is de foveated rendering en eye tracking. Beide systemen gaan hand-in-hand en zorgen voor een feilloze ervaring. Dat eerste zorgt ervoor dat de PS5 zijn grafische rekenkracht kan focussen op hetgeen waar je naar kijkt. Als je opnames bekijkt van je gameplay, zie je ook waar je op focuste. De texturen worden iets ‘minder scherp’ van de andere objecten. Dat lijkt ‘jammer’ of ’teleurstellend’, maar in realiteit merk je er als gebruiker helemaal niets van. Alles waar je naar kijkt is immers scherp. Daarnaast is het zo dat de rest ook nog aardig goed van kwaliteit blijft, dus beeld je hier geen doemscenario’s in.

Wat nog griezeliger is: de personages in een game kunnen echt in je ogen staren. Je voelt je hierdoor nog meer aangesproken en zit nog meer in de ervaring gezogen. En ja, stiekem zijn we benieuwd naar Switchback (de spirituele opvolger van Rush of Blood). Daar mag je immers op sommige momenten niet met je ogen knipperen!

De haptische feedback in de PS VR2 is ook nog een leuke toevoeging. Wanneer een pijl vlakbij je oren vliegt, voel je een trilling die de sensatie geeft van iets dat voorbij zoeft. Het is een leuk ding, maar wat wel soms afleidt is het geluid dat het produceert. Een goede headset die noise cancelling is misschien wel een must want de bijgeleverde oortjes trekken het niet volledig. Een nadeel is dat ook niet elke headset makkelijk te combineren valt met de omvang van de PS VR2.

Sensing the vibe?

Verschillend met de vorige PlayStation VR is dat je niet meer apart de controllers moet open. Deze keer wordt de headset geleverd met de Sense-controllers erbij. Deze borduren voort op de succesformule van de DualSense. Je krijgt een flinke dosis haptische feedback. Zo voel je de spanning op je boog zitten in bijvoorbeeld Horizon Call of the Mountain. En opnieuw heb je een laagje ‘realiteit’ die je in de ervaring sleurt. In het kajakspel Kayak VR Mirage voel je ook de weerstand van het water door de trilling in de controllers. Heerlijk!

En hoewel alles al goed zit voor de juiste vibe te beleven met PS VR2, blijft momenteel nog de honger naar nieuwe avonturen. Ja, Horizon Call of the Mountain is ongetwijfeld het paradepaardje bij uitstek. We kijken ook al keihard uit naar Switchback, maar op de lancering van deze dure accessoire is het aanbod nieuwe games nog wat beperkt. Wat het potentieel van de headset uiteraard niet wegneemt. We voelen de vibe, maar nu nog de games

Review
  • Conclusie
    80Total Score

    PS VR2 is een hebbeding. Met deze headset biedt Sony een kwaliteitsvol antwoord op de huidige VR-markt. Features zoals de oogtracking, de haptische feedback en de precisie van de Sense-controllers, maken het toestel echt het neusje van de zalm. Het aantal games vormen momenteel wel hét grote hiaat in dit anders ijzersterke verhaal. We kunnen maar hopen dat er snel nieuwe games aangekondigd worden voor PlayStation VR2. Daarmee valt of staat immers het succes van het toestel. Dat de verkoop momenteel alleen via Sony verloopt, maakt het ook moeilijker om een grote fanbase op te bouwen.

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...