Trust GXT498 Forta is een oerdegelijk koopje

Headsets, je hebt ze in alle kleuren en formaten en eentje kiezen is verre van evident. Met de GXT498 Forta brengt Trust een nieuwe lijn op de markt. Dé nieuwigheid is dat deze koptelefoons officiële PlayStation 5-headsets zijn. Leuk, want het geeft de garantie dat je de 3D Audio van de console goed kan ervaren. Deze headset heeft een prijskaartje van onder de 50 euro. Dat op zich maakt het onmogelijk om hier ooit van een miskoop te spreken.

Uren zonder pijntjes

De ontwerpers van GTX498 Forta hadden duidelijk aandacht voor gamers die uren aan een stuk spelen. Het ding is écht goed ontworpen. Tijdens langdurige speelsessies kregen we aan ons oren helemaal geen last van een onaangenaam gevoel. De dikke kussens zijn simpelweg comfortabel te voelen. Ook het kussen op de hoofdband is zacht, maar zoals bij de meeste headsets is dit het moeilijkste punt om comfort te garanderen. Als je een uur gespeeld hebt, begin je daar wel wat last te ervaren. Niet dat het sterk hinderlijk is. Zet hem even een paar minuten af om eens te pauzeren en je kan zo weer een uur verder. Om eerlijk te zijn, voor deze prijs hebben we nog niet zoveel comfort ervaren. Dus in sé kan je hier ook moeilijk nog meer verwachten. Wat we wel jammer vinden is dat je vrijwel geen afgesloten gevoel ervaart in de GTX498. Passieve noise cancelling (wanneer je gewoon met het design wat geluid afblokt) is zo goed als onbestaande. Een ietwat gemiste kans, maar opnieuw begrijpelijk in deze prijscategorie.

Verder komt de GTX met een verwijderbare microfoon. Iets wat we zeker appreciëren voor als we de deur uitgaan. Anders ziet het er wat vreemd uit op de bus. Hetgeen we ons zorgen om maken is de materie die je rond de microfoon moet bevestigen. Het is gemaakt van het typische ‘microfoonschuim’ dat na enige tijd zal vergaan.

Een andere handigheid is dat de headset voorzien is van knoppen op de oorschelp zelf. Je kan de microfoon uitschakelen en het volume wijzigen met een draaiwiel. De kabel van de koptelefoon blijft zo vrij van een extra bediening. Over de kabel gesproken, die is met zijn 1,2 meter lang genoeg om comfortabel te verbinden met je DualSense controller of eender welk toestel.

GXT 498 Forta

Van voor naar achteren

Doordat de GTX 498 Forta een officiële PS5-licentie erop geplakt kreeg, kan je op beide oren slapen. Deze koptelefoon werkt simpelweg met de PS5 en laat jou 3D Audio ervaren. Wat daarin helpt zijn de 50 mm drivers waarvan deze headset voorzien is. Hiermee kan het makkelijk geluid op een specifieke plaats weergeven. Het eindresultaat is geluid van alle kanten. Ideaal en dat zonder de aankoop van een gigadure koptelefoon. Ga je hier het beste geluid ooit van krijgen? Dat is duidelijk een ‘neen’. Het is en blijft een koptelefoon in een lagere prijsklasse waardoor je een duidelijk verschil merkt tussen concurrenten in een hoger prijssegment.

Ga je vergelijken met bijvoorbeeld de Logitech G432, dan viel het ons op dat het geluid van de GTX 498 minder vol klinkt. Het geluid is ook wat scheller en scherper, maar dit is eerder persoonlijke voorkeur. Algemeen kan je ervan uitgaan dat je een vrij optimale ervaring krijgt met de GTX 498. De andere verwerking en projectie van geluid valt dan ook voornamelijk op als je het een-op-een vergelijkt met andere koptelefoons.

Manusje van alles

De GTX 498 Forta mag dan wel een officiële PS5-headset zijn, het ding werkt perfect ook met andere toestellen. Heb je nog een PS4? Check, dan kan je ook probleemloos met deze koptelefoon spelen. Ook met je smartphone (mits je een audiojack hebt), pc of laptop kan je de GTX 498 gebruiken.

Review
  • Conclusie
    85Total Score

    Ben je op zoek naar een gaming headset en mag het niet te veel kosten? Dan moet je simpelweg niet twijfelen over de GTX 498 Forta. Deze headset is een echte all-rounder. De koptelefoon zit comfortabel en levert een betere geluidskwaliteit dan de gemiddelde headset in deze prijsklasse. Worden er potten gebroken? Dat niet, maar je kan simpelweg niet meer verwachten.

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...