Watch Dogs Legion

Wat als… De Brexit het Verenigd Koninkrijk isoleert en in de afgrond duwt? De Brexit is een feit en geïsoleerd zijn we – al is het maar door de pandemie – allemaal wel een beetje. In deze sombere tijden fleurt Watch Dogs: Legion met een nieuw hackavontuur vol Londense vibes, Britse humor en hier en daar een ruw kantje.

Wie de vorige twee telgen speelde weet dat het hackerscollectief DedSec strijdt voor gerechtigheid. De uitvoering is vaak in Robin Hood-stijl, maar dat neemt niet weg dat ze het beste voor hebben met de modale mens. Ook in Londen is dat niet anders. ‘Hacken’ heeft inmiddels een negatieve bijklank en daar maakt de mysterieuze hackersgroep Zero Day gretig gebruik van. De beruchte bende pleegt een reeks bomaanslagen en laat DedSec ervoor opdraaien. Het resultaat? Een massale uitroeiing van de rechtvaardige hackers, een corrupte veiligheidsorganisatie die met de plak zwaait en onderdrukte burgers.

This is Londen calling

Ah, Londen… De bruisende en vooruitstrevende stad waarin elk individu zichzelf kan zijn. En dat mag je heel letterlijk nemen: elke inwoner in deze grootstad heeft zijn eigen talenten die je met je profiler te zien krijgt. En dat is nodig: om DedSec te reanimeren heb je een legertje nieuwe hackers nodig die de echte daders achter de aanslagen blootleggen. Om daarin te slagen heb je uiteraard heel wat verschillende skills nodig. Uniek is het concept zeker: je bekijkt het verhaal niet uit één protagonist, maar uit een reeks individuen met elk een eigen achtergrond. Memorabel zijn deze ‘hoofdpersonages’ niet, maar ze staan wel garant voor variatie en fun. Het verhaal zelf is vermakelijk, vooral door de droge humor van de AI Bagley en enkele goed uitgewerkte slechteriken. In totaal ben je een veertigtal uur zoet met dit hackersavontuur.

Masterhacker?

Dat je elk personage kan rekruteren, is zonder twijfel verfrissend. De ‘random personages’ die in andere games als GTA gewoon ronddolen, vormen nu een potentieel hoofdpersonage. Wil je de wissel tussen personages optimaliseren en missies een tikkeltje spannender maken? Kies dan bij de start voor de optie ‘permadeath’. Wanneer je ‘agent’ uitgeschakeld wordt, mag je er definitief een kruis over trekken en op zoek gaan naar een nieuw individu. In deze zoektocht komt een klein minpuntje naar boven: waar Aiden en Marcus evolueerden tot ‘meesterhackers’ met een volledige set aan vaardigheden, moet je nu wisselen tussen bouwvakkers, spionnen en grootmoeders om gebruik te maken van alle skills. Als er eentje sterft, speel je niet alleen je personage maar ook specifieke vaardigheden kwijt. Nieuwe individuen van de straat plukken staat dan gelijk aan het doorlopen van de rekruteringsmissies. Soms werkt het wat vertragend, maar het verhoogt wel de inzet wanneer je het opneemt tegen vijanden.

Londen is een pareltje. De stad is prachtig uitgewerkt tot in de kleinste details. We konden zelfs Bricklane terugvinden, een straatje waar we vorig jaar verbleven tijdens onze citytrip. Toppunt: zelfs de wandeling die we maakten naar het dichtstbijzijnde metrostation konden we perfect nabootsen in deze wereld. Hier en daar zijn er wat straten ingekort en wijken verkleind, maar Ubisoft zet hier toch een verdomd goede representatie neer van de Britse hoofdstad.

To-do’s

Het grootste minpunt aan Watch Dogs: Legion is de herhaling. Geen probleem voor het hoofdverhaal, maar de opdrachten om wijken in opstand te laten komen zijn ‘veel van hetzelfde’. Ook de verzamelitems en ‘bezorgopdrachten’ zijn heel typerend voor een Ubisoft-game. Een ramp is dit niet, maar weet dat je soms een déjà-vu gevoel krijgt bij het spelen van deze nevenopdrachten. Er zijn ook nog mini-games, zoals darten, die een leuk tussendoortje vormen, maar daar blijft het ook bij.

Herbekijk onze Silent Stream voor een eerste indruk van Watch Dogs: Legion.

Review
 • Conclusie
  78Total Score

  Algemeen kunnen we stellen dat Watch Dogs: Legion een solide vervolg is. De keuze voor meerdere willekeurige protagonisten is gewaagd, maar voegt wel een extra dimensie toe aan de beleving van deze open-wereld game. Als je permadeath aanvinkt, wordt de inzet aanzienlijk hoger en giert de spanning soms door ons lijf. Een occasionele crash en een paar bugs zorgden voor wat dompers op onze vreugde, maar daar kan zeker nog verandering in komen met een update. Voorlopig is het nog zonder de kenmerkende multiplayer van Watch Dogs te doen.

  • Verhaal
   80
  • Graphics
   85
  • Gameplay
   78
  • Technische kwaliteit
   70
  • Dope
   • Grafisch sterk, zeker met raytracing
   • Londen en zijn vibes
   • Opmerkingen van Bagley
  • Nope
   • Weinig variatie in zijmissies
   • Technisch nog wat ruw
   • Ontbreken van kenmerkende multiplayer op launch
Reacties
 1. Ubisoft viert release Watch Dogs: Legion met launch trailer – ButtonStation

  […] loste Ubisoft nog een trailer vol actie. Vermakelijk is de game zeker, dat kon je ook al lezen in onze review. Op de kenmerkende multiplayer is het nog even wachten: deze komt op 3 december gratis naar de […]

Plaats een reactie

Categorieën
Nieuwsbrief

Inloggen
Laden...
Aanmelden

New membership are not allowed.

Laden...